ברוב מדינות העולם קיימים מוסדות ממשלתיים שבהם רשומים כלי השיט של המדינה. לכל מדינה יש חוקים המגדירים את תנאי הרישום של כלי השיט. מדינות מסוימות מאפשרות רישום כלי שיט שנמצאים בבעלות אזרחים או חברות של מדינות אחרות ובזאת מאפשרים לכלי השיט להניף את הדגל של ארץ הרישום. סידור זה מאפשר לחברות הספנות או לבעלי ספינות פרטיות להתגבר על בעיות חוקי סחר בינ"ל, בעיות מדיניות או בעיות מיסוי בארצות מוצאם או מגוריהם של בעלי הספינה. לגבי ספינות / יאכטות קיימת גם אפשרות הנקראת "רישום מועדון" עבור כלי שיט קטנים שאין להם חובת רישום במדינת הדגל. בשנים האחרונות רישום מועדון יוצא משימוש, רישום בדגלים זרים נעשה יותר פשוט ויותר נגיש.
תהליך רישום בדגל זר
אין במסגרת כתבה זאת, אפשרות לפרט את תנאי הרישום במדינות השונות. על המעוניין "ברישום בדגל זר" כדאי לו לבדוק היטב את תנאי הרישום במדינה הנתונה. תהליך הרישום בדגל זר כולל: אגרות הקמת חברה זרה, רישום יאכטות בדגל זר. דמי הטיפול נקבעים לפי מורכבות הטיפול, סוג הרישום ומדינת הרישום.
ייבוא יאכטות לישראל
המשמעות של "יבוא יאכטה" כולל הפלגה לישראל בכוחות עצמה או הובלתה כמטען על אוניה. המס החל על ייבוא יאכטה לישראל הינו 17% מע"מ. כלי שיט בדגל ישראל שנמצא בחו"ל אינו חייב במע"מ. המע"מ חל על כלי שיט בדגל ישראל וגם על כלי שיט בדגל זר, ברגע שיובאו לישראל. כלי שיט בדגל זר יכול לשהות בישראל 3 חודשים כאורח בישראל, לאחר תקופה זאת עליו לעזוב את תחומי מדינת ישראל או לשלם את המס כחוק. בשנים האחרונות נוסף מס יבוא נוסף בגובה 15% המכונה "מס לפיד" על שם שר האוצר שיזם אותו. תחילה מוסיפים 15% ואז 17% כך שהמס הכולל הוא 34.55%.
תחשיב עלויות המס
בעבר המס חושב לפי ערך כלי השיט ביום התשלום. היום המס מחושב לפי ערך כלי השייט ביום הגעתו לישראל, בתוספת ריבית והצמדה. החישוב מבוצע לפי הערכת שמאי המע"מ. במידה וקיימת אי הסכמה על שווי כלי השיט, ניתן להציג הערכת שמאי המוכר ומקובל על שלטונות המע"מ. שמאות כזאת מתבססת על ערך כלי שיט דומים, מחירונים ומצבו הטכני של כלי השיט. לצורך קביעת מצבו הטכני של כלי השיט מבוצע סקר בספינה ומונפק דו"ח בהתאם. עלות תיקון כלי השיט מופחתת מערכו במצב תקין ועל בסיס זה מוגשת השמאות.
להלן כמה כללים חשובים שיש לדעת:
מי חייב רישום בדגל ישראל
ספינה בבעלות אזרח ישראלי או בבעלות חברה הרשומה בישראל או בבעלות חברה זרה שיותר מ50%- ממניותיה בבעלות אזרח ישראלי, השוהה בישראל חייבת להירשם במרשם כלי השיט הישראלי. אין אפשרות להחזיק רישום כלי שיט בשתי מדינות (רישום כפול).
שנת ייצור מעל 7-10 שנים
בהתאם לתקנות מנהל הספנות, לא ניתן לייבא לישראל ולרשום בדגל ישראל ספינה כאשר גיל הספינה מעל 10 שנים לספינה פרטית ו7- שנים לספינה מסחרית. התקנה מוסברת בצורך של שמירה על רמת בטיחות נאותה של כלי שיט בישראל ומניעת יבוא של כלי שיט מיושנים ובלתי בטיחותיים. ראה וועדת חריגים, למטה.
רישיון שיט / היתר שיט (תעודת כושר שיט):
ספינה בדגל ישראל חייבת ברישיון שיט מתאם משרד התחבורה,מינהל הספנות. ספינה בדגל זר שנמצאת בישראל חייבת בהיתר שיט ישראלי. ניתן לקבל דחייה זמנית של 30 יום ממנהל המרינה כמו כן ניתן לקבל הארכה עד 90 יום ממנהל המרינה.
רישיון משיט (תעודת סקיפר):
סקיפר ישראלי המשיט ספינה בדגל ישראל חייב ברישיון משיט ישראלי.
סקיפר ישראלי המשיט ספינה בדגל זר במי החופים של ישראל חייב ברישיון משיט ישראלי.
סקיפר בעל אזרחות זרה (שאין בידו אזרחות ישראלית) המשיט ספינה בדגל זר במי החופים של ישראל, אינו חייב בתעודת משיט ישראלית. עליו לעמוד בדרישות לגבי רישיון מפעיל של מדינת הדגל וכן חייב בפוליסת ביטוח.
וועד חריגים – רישום כלי שייט עד גיל 15 בדגל ישראל
הוראות חדשות של עופר בן עזרא, מנהל מחלקת כלי שייט קטנים, מאפשרות הגשת בקשה לוועדת חריגים לרישום בדגל ישראל לכלי שייט עד גיל 15. כלי שייט בדגל זר שיש להם היתר שייט ישראלי יכולים להגיש בקשה לוועדת חריגים גם אם גיל כלי השייט מעל ל 15 שנים.
TOTAL REFIT
הכלי שייט שעבר שיפוץ כללי, TOTAL REFIT, תחת פיקוח מהנדס ימי או שמאי ימי, יכול במקרים מיוחדים לקבל אישור הנדסי חריג לרישום בדגל ישראל. במקרה כזה יש להגיש בקשה באמצעות מהנדס ימי המוכר ע"י רשות הספנות והנמלים.
ייבוא כלי שייט מעל גיל 15 תחת דגל זר
ניתן לייבא כלי שייט בכל גיל תחת דגל זר. אזרחים זרים שאין להם אזרחות או תושבות בישראל יכולים לייבא כלי שייט לישראל כאשר כלי השייט רשום על שמם הפרטי. אזרחים ישראלים יכולים לייבא כלי שייט הרשומים בבעלות חברה זרה. יש כאן התנגשות עם הדרישה לרישום בדגל ישראל לכלי שייט שהבעלות עליו היא ישראלית. מכיוון שמדינת ישראל היא היחידה בעולם שמגבילה רישום כלי שייט על פי גילם ביום הרישום, דבר שהוא חסר היגיון בעליל, משרד התחבורה לא נכנס לציציות לבעלות של חברות זרות המייבאות כלי שייט לישראל. .בכל מקרה, גם בדגל ישראל וגם בדגל זר יש לשלם מיסי יבוא בגובה של 34.55% המורכבים 15% מס קנייה ועליו 17% מע"מ. שווי כלי השייט לצורך חישוב גובה המס מחושב לפי שווי כלי השייט ביום כניסתו לישראל, בהתחשב בעלות הרכישה, עלות התיקונים והציוד הנוסף ומצבו הטכני של כלי השייט.
דגל הולנד -ביטול רישום לכל אזרח שהוא אינו אזרח הולנדי
הולנד הודיע שכל הספינות שנרשמו בדגל הולנד בבעלות זרה (לא של אזרח הולנדי) לא יחודשו עבורן תעודת הרישום. כמו כן לא ניתן יהיה להגיש בקשות חדשות לרישום. כל מי שרשם את הספינה שלו בהולנד צריך להעביר את הרישום למדינה אחרת.
דגל דלוור , ארה"ב -ביטול רישום לכל כלי שייט שאזור השייט העיקרי שלו אינו מדינת דלוור
דלוור הודיע שכל הספינות שנרשמו בדגל דלוור ואזור השימוש העיקרי שלהן אינו בדלוור (כלומר שהות של לפחות חצי שנה בשנה בדלוור) לא יחודשו עבורן תעודת הרישום. כמו כן לא ניתן יהיה להגיש בקשות חדשות לרישום. כל מי שרשם את הספינה שלו בדלוור צריך להעביר את הרישום למדינה אחרת.
על מנת לקבל פרטים ולבצע רישום בדגל זר ניתן לפנות ל:
יובל הררי – הנדסה ושמאות ימית, מרינה תל אביב, אליעזר פרי 14 תל אביב 61162
טל נייד 054-4353777 פקס.077-4701945
harari.youval@gmail.com